Landsbyen

Montemagno, landsbyen vår

På denne siden finner du en beskrivelse av landsbyen og litt om omgivelsene. Vi har samlet noen bilder av gater, hus og naboer.  Lenger ned på siden finner du egne avsnitt om mat og vin, og klima.

Montemagno ligger i åssiden med utsikt mot Pisa og Middelhavet og har kystklima. Bildet er tatt fra kirkegården.
Vi tar bilde av Montemagno fra åssiden lenger opp.

Det bor omlag 250 mennesker i landsbyen.  Det er folk i alle aldersgrupper.  Noen pensjonister, men de fleste jobber nede i kommunesenteret eller i Pisa.

Villa72 er det rosa huset med de grønne slåene, på «hitsiden» av kirken.

Mange besøkende forteller fine historier om sitt Møte med Montemagno.

Landsbyen sett fra turveien som går til fjells. Toppen i bakgrunnen borgruinen Verruca fra 700-tallet, et yndet mål med fantastisk utsikt over Toscana.

Montemagno er omgitt av olivenlunder i åssiden ved foten av fjellet Monte Serra. Toppen er på nesten tusen meter. Mange merkede turstier gjør det lett å gå omkring i skogene. Et populært mål for fottur er en borgruin, Verucca, opprinnelig fra 500-tallet, der man har 360 graders utsikt utover landskapet i Toscana.

Hovedgata i Montemagno er den eneste beregnet for biler. Der er ikke plass til to biler i bredden så trafikken og farten begrenser seg selv.
Et nabohus i liten bilfri tverrgate.
Naboene våre, Donatella og Franco foretrekker gata med nabokontakt istedet for terrassen på baksida av huset deres
Gata og porten sett fra trappeavsatsen. Trang blindvei gir lite trafikk.

Landsbyen har én eneste gate hvor det er mulig å kjøre bil. Den er ganske smal, blir snart til en liten grusvei, og slutter ute i skogen. Alt for mange landsbyer er ødelagt av trafikk, men heldigvis ikke Montemagno. I tillegg til den ene gaten man kan kjøre bil i, er det mange koselige små stier og snarveier mellom husene.

Landsbyen er full av flotte motiv for malere og fotografer.

Villa72 ligger øverst i landsbyen. Hagen grenser mot olivenlundene som omgir landsbyen. Så den ene delen av av huset er vendt mot landsbyen mens den andre er privat og vendt bort fra naboene.

Den første referansen til Montemagno vi kjenner, er fra et dokument som er mer enn 1300 år gammelt.  Landsbyen ligger på en høyde, omgitt av olivenlunder, med fri utsikt til Middelhavet, og mindre enn en halvtime fra flyplassen i Pisa. Navnet kommer av Mons Ianus, latin for Tempelet til Ianus. Januar kommer fra Ianus.

«Bare én porsjon suppe til deg?». Trattoria di Montemagno

I selve landsbyen har vi vår egen lille trattoria. Den heter naturligvis Trattoria di Montemagno.  Det er et populært sted, og du finner den på Tripadvisor.

Trattoria di Montemagno serverer verdens beste, også kjent som Kvæfjordkake. Eftersom de har fått oppskriften av Sissel står det Dolce di Sissel på menyen!

Det er også en dagligvarebutikk, Bottega di Montemagno, som er et skalkeskjul for en liten bar. Her kan man spise lunch eller ta en apperitivo før middag. Den drives av Stefania, som tidligere drev en restaurant i Pisa. Dette er blitt et treffsted med utsøkt og rimelig mat.

Bottegaen i landsbyen er egentlig en liten butikk, og har blitt et populært treffsted,

Italienere elsker å møtes for å spise og prate.  Faktisk, få spiser og prater så mye og intenst som italienere.  Vi i Montemagno er ikke dårligere enn andre.  Noen smakebiter fra en sommerfest i landsbyen , den gangen «vi» vant Gioco del Mulino og fra hesteveddeløpet i nabobyen Buti.

Glimt fra Via della Fonte i Montemagno

Landsbyen er omgitt av olivenlunder og innrammet av skog. Om man ikke er opptatt av is og sne er det meget godt turterreng med skogsveier og merkede turstier. Utsikten fra festningen La Verruca som tårner på toppen bak landbyen, er blant de beste i hele Toscana.

Via Pietro Santa i Montemagno

Gatene er trange og det begrenser trafikken.

Det går buss til Pisa ti ganger om dagen. Bussen bruker 40 minutter, stopper utenfor Det skjeve tårnet og har endeholdeplass midt i sentrum ved jernbanestasjonen. Hvis man unngår rushtidene, tar det 20-25 minutter å kjøre bil til flyplassen i Pisa.

Klima

Når det gjelder klima,er det to viktige spørsmål: Hvor varmt er det om sommeren og hvor kaldt er det om vinteren.

Sitroner i hagen

Sitroner kommer fra tropene, og har ingen beskyttelse mot frost.  At vi har store sitrontrær i hagen viser at det for alle praktiske formål ikke er frost om vinteren.

Prosecco før lunch, første juledag. Sitrontrærne er dekket til med en tynn duk, for sikkerhetsskyld.

De 15 årene vi har vært i Montemagno har det vært tilstrekkelig å ha en tynn duk over sitrontrærne i tilfelle det skulle bli kald vind om natten. De har aldri hatt frostskader.

Slikt romjulsvær liker vi

Tilsammen har vi hatt 8-10 dager med sne på 15 år.  Det vil si det har kommet en centimeter eller to, som har smeltet i løpet av dagen.  Sitrontrærne lever altså i beste velgående.

Juli og august er de varmeste månedene.  Det blir ofte 30 grader men 40 er helt unntaksvis.  De tykke steinveggene gjør at det ikke blir varmt inne.

Sommerblomster i hagen

Det er ikke knusktørt i Toscana slik som i Provence, Hellas og Syd-Spania.

Calci

Kommunesenteret Calci ligger nede på sletten, to km nedenfor Montemagno. Der finner du alt du trenger. Pasticceria Andreoni er et helt fantastisk konditori, en bedre italiensk frokost skal du lete lenge etter. Et lite supermarked har veldig bra utvalg av ferskvarer. I Calci finner du også en fantastisk is-bar. Der har de noe vi ikke finner i Norge, nemlig fersk-is, is som ble laget i dag!

Utsikten fra Campo Cecina, ned mot marmorbruddene i Massa og Carrara. En populær dagstur der vi også kan overnatte om vi vil.

Pisa

Byen som huser verdens nest mest kjente bygning har også en godt trafikkert jernbanestasjon med hyppig forbindelse til Firenze (derfra til Roma, Bologna og Milano med lyntog), nordover til Lucca (20 min.), vestover mot Genova og Nice, og sørover mot Livorno og Grosseto.

Luminara – lysfesten, som arrangeres i Pisa 16. juni hvert år. Alle husene langs elven lyses opp av stearinlys og det holdes et fantastisk fyrverkeri.

Pisa har omlag 130.000 innbyggere, inkludert de omlag 40.000 studentene, og har ellers alt man kan ønske seg.

Pisa

Flyplassen har ruter til mange land i Europa, deriblant Norge. Lufthansa har daglig forbindelse til München og videre til Oslo hele året. Norwegian har direkteruter Pisa – Oslo fra april til oktober.

Toscana

Det er ikke mulig å si noe nytt om Toscana. Alle har hørt om Firenze, Lucca, Siena og San Gimignano. Men når man bor her, ser man at det er alt som finnes utenfor allfarvei som er det mest attraktive.

Med en geografi som strekker seg fra havet til over 2000 meter har Toscana noe å by på i alle årstider.  For eksempel   MC-tur om høsten. Eller i januar!

Lunch på Rifugio di Carrara, 1320 moh med utsikt over Middelhavet

Det er mange fjell i Toscana så man kan gå fra hytte-til-hytte som i Norge.  I shorts, naturligvis.

Chianti ligger i trekanten mellom Pisa, Firenze og Siena. Man kjører dit på 20 minutter. Liker du kraftigere viner? Brunello lages i Montalcino sør for Siena.

Mat og vin

Kortreist mat og drikke er en viktig del av hverdagen i Toscana.

I vår lille kommune er det ti spisesteder i tillegg til barene som jo også serverer enkel mat. Det sier noe om prioritering at 5000 mennesker holder liv i ti spisesteder.

Kjøkkenet vårt i Villa72 er godkjent av mattilsynet og kommunen for servering mot betaling. Det er neppe mulig å bruke lokalene som en generell trattoria så lenge det ikke et toalett for funksjonshemmede, men lisensen vi har dekker «egne gjester». God benkplass, overflater av polert granitt, koke-øy og to adkomster til pranzo med ytterligere plass gjør at det lett å lage middag til 20-25 gjester om gangen. Se rapport fra en Tages cena.  og en typisk meny.

Det er kjøling i matboden for å sikre at alt holder seg friskt også om sommeren.  Les mer om det på siden som beskriver huset.

I matboden er  det forresten montert en 50 liters ståltank til rødvin og en 30 liters til hvit. Dermed ligger alt til rette for å kjøre ned til Chianti og sikre forsyningene.  Man får ganske mye for ti euro nede ved Middelhavet.

I 2007 ble vi omtalt i fagbladet Horeca og artikkelen er her.

Sagra di Bistecca i Buti

Om sommeren, og særlig i juli, arrangeres det «matfestivaler» over hele Toscana.  Dette heter sagra.  Det er en herlig måte å komme inn i kulturen på.
Visste du at det bare er tre måter å servere asparges?

18 til middag og vi serverer ricottakake laget i pizzaoven

På terrassen har vi murt opp en klassisk italiensk pizzaovn. Åpenbart perfekt til pizza og brød, men ingen steder blir heller grillmaten så god som der!